11 augustus 2020

Afval scheiden in stijl met design afvalbakken

Vorige zomer zijn vier afvaleilanden op het strand geplaatst met containers voor plastic, glas, papier en restafval. De resultaten van deze proef met afval scheiden op het strand zijn positief. De bakken zijn nu voorzien van een vrolijke, zomerse houten ombouw.

Het afvaleiland maakt onderdeel uit van een experiment van Spaarnelanden en de gemeente Zandvoort om strandbezoekers te stimuleren hun afval te scheiden. Uit de evaluatie blijkt dat de afvaleilanden goed worden gebruikt. Wethouder Ellen Verheij: “Onze bezoekers staan gelukkig open om afval te scheiden en bij te dragen aan een mooie, schone openbare ruimte. We willen daarom het experiment verder verbeteren en uitbreiden.”

Houten ombouw ontworpen
Met hulp van Hilly Jansen van het Zandvoorts Museum en Kristel Veerman van het online platform Liefs uit Zandvoort is een ontwerp voor een ombouw van het afvaleiland gemaakt. Het is een houten ombouw geworden, wat beter past in het decor van strand en zee. “Iedere strandbezoeker moet bij wijze van spreken naast het afvaleiland willen liggen”, licht Arthur Verdaasdonk, unitmanager Spaarnelanden Zandvoort toe. “Ik denk dat dit met de creatieve bijdragen van Hilly en Kristel heel goed gelukt is. Het is bijna een kunstwerk, zo mooi. Ik ben echt super trots dat we dit met elkaar hebben kunnen realiseren.”

Straatmeubilair van afval
Uit de evaluatie blijkt dat strandbezoekers met name glas en papier goed scheiden. De containers voor plastic bleken nog te vaak vervuild. Bij deze containers wordt nu nog duidelijker aangeven dat de container bedoeld is voor plastic afval. Een andere volgende stap die Spaarnelanden wil nemen, is om te kijken of het mogelijk is om het afval te hergebruiken voor nieuwe producten door er bijvoorbeeld straatmeubilair van te maken.

Deel dit: