10 februari 2021

Aangepast eerbetoon aan verzetsstrijder Wim Gertenbach

Al 75 jaar wordt op 5 februari verzetsstrijder Wim Gertenbach herdacht op de algemene begraafplaats Noorderduin Zandvoort. In zeer kleine groepjes en op andere tijden werd ondanks de pandemie ook dit jaar een bloemengroet gebracht aan de drukker van de verzetskrant Het Parool.

Ieder jaar leggen leerlingen van de Zandvoortse middelbare school bloemen op het graf ter nagedachtenis. Normaal gesproken doen ze dat samen met een delegatie van Stichting Democratie en Media (SDM), echter dit jaar was dat onmogelijk en brachten alleen de leerlingen Samantha en Sidney van het Wim Gertenbach College een bloemengroet. “Het is goed om te beseffen dat vrijheid een bijzonder voorrecht is. Wim Gertenbach gaf daarin het goede voorbeeld, en wij zijn er trots op dat onze school zijn naam mag dragen”, meldde directeur Fred van Zanten na afloop van de korte plechtigheid.

Bloemengroet
Om 10.00 uur brachten Nienke Venema en Karlijn Bink van SDM samen met wethouder Gert-Jan Bluijs en in aanwezigheid van Christien Kemp (commissie begraafplaats) en Michael Lijnzaat (beheerder begraafplaats) een bloemengroet bij het familiegraf. “Het is zeer bijzonder dat wij momenteel een beperkte vrijheid ervaren door de coronamaatregelen, waaronder de avondklok. Dit doet mij denken aan de bezetting van ’40-’45. Toen werd ook nog eens de vrijheid van meningsuiting letterlijk de nek omgedraaid. Een vrijheid waarvoor deze helden zijn gestorven”, gaf Bluijs aan.

Na het leggen van kransen en rode tulpen werd de plechtigheid afgesloten met een minuut stilte. De SDM-delegatie vervolgde haar herdenkingstocht naar de Eerebegraafplaats in Bloemendaal om ook een bloemengroet bij de graven van de andere Paroolmedewerkers neer te leggen.

Deel dit: