1 augustus 2020

Aandacht voor zwerfvuil op het strand

Normaal gesproken organiseert de stichting De Noordzee in deze tijd van het jaar altijd de Boskalis Beach Clean Up, een schoonmaak van alle Nederlandse stranden van Schiermonnikoog tot Cadzand. De etappes lopen tegen elkaar in en in Zandvoort komen de schoonmakers dan bij elkaar en in strandpaviljoen Ahoi worden dan de resultaten bekend gemaakt. Het zou dit jaar de 8e editie worden…

Maar helaas, ook deze zo belangrijke schoonmaakbeurt van de Nederlandse stranden moest wijken voor het coronavirus en is afgelast. Toch wilde stichting De Noordzee aandacht schenken aan het zwerfvuil dat de stranden, en daarmee indirect ook de zee, vervuild. Daarom werden afgelopen zaterdag papieren ‘Schoon-Strand-tasjes’ uitgedeeld op de stranden van Zandvoort, Scheveningen, Noordwijk en Egmond aan Zee. De stichting riep daarmee strandgangers op om samen het strand schoon te houden.

Plastic grootste probleem
Het afval dat strandbezoekers achterlaten is voornamelijk wegwerpplastic: o.a. sigarettenfilters (die bestaan voor 95% uit plastic), plastic zakjes, bekers, rietjes, wegwerpbestek, doppen, blikjes, flesjes en snoep-, chips- en snackverpakkingen. Maar niet al het strandafval wordt op het strand achtergelaten door bezoekers. Bovenaan de top vijf van meest gevonden strandafval staat namelijk afval afkomstig van de visserij: vispluis, netten en touwen. Ook via de rivieren stroomt er afval in zee, zoals wattenstaafjes, tampons en ander sanitair afval dat door de wc wordt gespoeld.

Projectleider Marijke Boonstra van stichting De Noordzee liep samen met drie medewerkers een aantal strandpaviljoens af om Schoon-Strand-tasjes uit te delen. Met een bijbehorende uitleg werden de strandbezoekers gevraagd zelf hun afval, en mogelijk dat van anderen, op te ruimen. In Zandvoort werden 400 tasjes uitgedeeld.

Deel dit: