1 oktober 2022

91 jaar en met 180 km/u over het circuit

Het circuit in Zandvoort is de achtertuin van Huis in de Duinen. Het was een natte en grijze maandagochtend, maar dat mocht de pret niet drukken voor Henny Gerritsen en Ans Keur-Paap. Want zij reden die ochtend mee in een raceauto over het circuit. Het was een hartenwens van deze twee bewoners van Huis in de Duinen.

Van de RIKI Stichting mocht Huis in de Duinen hartenwensen van de bewoners laten uitkomen. In gesprek met groep 8 van De Nicolaasschool hebben de bewoners hun hartenwens op papier gezet. Sommige wensen waren makkelijker uitvoerbaar, zoals een museumbezoek of het roken van vis. Maar de wens van racefanaten Henny Gerritsen en Ans Keur-Paap had iets meer voeten in de aarde. Want hoe regel je dat twee senioren kunnen meerijden in een raceauto over het circuit? Gelukkig heeft welzijns- en vrijwilligerscoördinator Gudo d’Hont een eigen raceauto en stelde hij deze graag ter beschikking. Dus zo gezegd, zo gedaan, de achtbaansrit door de duinen van Zandvoort werd afgelopen maandag een feit.

Raceauto’s zijn niet gemaakt voor het comfort en dat blijkt bij het instappen. Met behulp van een tillift en wat mankracht worden de bewoners in de Mazda MX-5 gehesen. Dit was al spectaculair om te zien. Om stipt 10.00 uur is het aan heer Gerritsen. Samen met Gudo scheurt hij door de bochten over het asfalt. Onderweg checkt Gudo meermaals of hij het nog leuk vindt en hij krijgt een grote duim omhoog als antwoord. Bij terugkomst staat de glinstering in Henny’s ogen. Hij vond het fantastisch. Inmiddels regent het behoorlijk hard en warmt mevrouw Keur-Paap nog even op met een warme chocomel met slagroom. En dan is het haar beurt om te genieten van de snelheid, piepende banden, de geur van rubber en de jankende motor.  

Henny is groot Max Verstappen fan en kijkt hij alle races. Zijn kamer staat vol met merchandise, inclusief een levensgroot kartonnen versie van Max. Die verzorgers van Huis in de Duinen nog geregeld de stuipen op het lijf jaagt. Een beetje snelheid is hem niet vreemd. Want in het verleden heeft Henny zelf nog aan motorracen gedaan.

Ook Ans is gek op racen. In de jaren ‘70 heeft zij zelfs nog gedemonstreerd tegen de sluiting van het circuit. Vandaag is één ding zeker: met haar 91 jaar is ze in ieder geval de oudste op de baan, wie doet haar dat nog ooit na!

Iris Lucassen

Deel dit: