18 november 2020

50 jaar Nieuw Unicum: toen, nu en straks

Het gebouw Nieuw Unicum aan de Zandvoortselaan is 50 jaar jong. Het is geen monumentaal pand maar desondanks is het wel een uniek gebouw. Vanaf de straatkant valt de koepel het meest op, de rest van het gebouw ligt al 50 jaar verscholen in het prachtige duingebied.

door Nel Kerkman

Het ontstaan van Nieuw Unicum begon vlak na de Tweede Wereldoorlog. Na enkele verhuizingen werd in 1970 in Zandvoort door Stichting Nieuw Unicum midden in de natuur een stuk duingrond aangekocht voor de bouw van een uniek centrum.

Na 50 jaar is Nieuw Unicum nog steeds een perfecte plek, niet alleen voor mensen met een lichamelijke en cognitieve beperkingen maar ook voor mensen met progressieve multiple sclerose (MS). De hoofdlocatie aan de Zandvoortselaan biedt de bewoners een beschermde leefomgeving met binnen handbereik een dagbestedingscentrum, een vitaliteitsruimte en een zwembad. 

Expertise- en behandelcentrum
Nieuw Unicum ontwikkelde zich vanaf 1970 tot een centrum waar zelfstandig wonende mensen met een lichamelijke handicap ondersteuning en zorghulp kregen om op een volwaardige wijze deel te nemen aan de samenleving. Inmiddels is Nieuw Unicum van een intramurale instelling uitgegroeid tot hét expertise- en behandelcentrum van Nederland voor mensen met (progressieve) MS en neemt het een unieke positie in als het gaat om de zorg, begeleiding en ondersteuning. Daarbij heeft Nieuw Unicum veel expertise opgebouwd in professionele behandeling van de beperkingen die voortkomen uit MS.   

Toekomstplannen 
Na een interim-periode werd Marten de Bruine per 1 mei 2020 door de raad van toezicht benoemd als bestuurder van de Stichting Nieuw Unicum. Hoewel nog niet zo lang in dienst als bestuurder is De Bruine zeer enthousiast over zijn nieuwe werkplek en heeft hij al veel toekomstplannen voor de hoofdlocatie. Op de vraag over de toekomst voor Nieuw Unicum in 2045, antwoordt hij: “Dat is nog best ver weg maar ondanks onze mooie locatie midden in de duinen ligt Nieuw Unicum erg geïsoleerd. Om te integreren met Zandvoort zouden we best zichtbaarder kunnen worden. Er is ook een grote wachtlijst met een te klein woonaanbod dus zijn we in de toekomst op zoek naar een oplossing. Daarbij zouden meer ruimere appartementen met klimaatbeheersing één van onze grootste wensen zijn.”

Starters integreren
“De appartementen van de bewoners van Nieuw Unicum zijn zwaar verouderd”, vervolgt De Bruine zijn toekomstvisie. “Samen met wethouder Gert-Jan Bluijs kijken we naar mogelijkheden om voor bewoners, net zoals nu al bij de Union appartementen, in de toekomst mooie appartementen met bovenetages te creëren. En wie weet met rondom het terrein woonruimte voor starters uit Zandvoort om te integreren.”

Op medisch en paramedisch gebied heeft Nieuw Unicum veel professionele en gespecialiseerde kennis. “Daarmee kunnen we niet alleen onze bewoners van dienst zijn maar ook mensen die thuis wonen. Dat doen we nu ook al maar er is veel vraag naar en we zouden dat graag uitbreiden”, sluit de Bruine af. Genoeg plannen en richting 2045 ziet de toekomst van het jubilerende Nieuw Unicum er rooskleurig uit.    

Het 50-jarig jubileum zal noodgedwongen stilletjes voorbijgaan vanwege het coronavirus en zal dus niet uitbundig gevierd kunnen worden. Desondanks wordt er wel kleinschalig aandacht geschonken met een ‘Sterk in je Werk’-week voor de (zorg)medewerkers die 24 uur per dag, zeven dagen per week professioneel klaar staan voor de bewoners. Ook de bewoners zullen in deze feestelijke week met lekkere hapjes verwend worden; dat is Nieuw Unicum wel toevertrouwd.

Deel dit: