28 april 2021

EK Zandsculpturen voor 10e en wellicht laatste keer in Zandvoort

Van 3 tot en met 9 mei is het centrum van Zandvoort wederom het toneel van zandkunst in de openbare ruimte. Dan zal voor de 10e en vooralsnog laatste keer het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort plaatsvinden.

De organisatie, WSSA, heeft zes gerenommeerde zandkunstenaars geselecteerd, maar vanwege de Corona-beperkingen en om veiligheidsredenen is besloten om geen deelnemers in te laten vliegen uit andere Europese landen. Zodoende is er een keuze gemaakt uit in Nederland woonachtige zandkunstenaars met verscheidene nationaliteiten. Ondanks deze beperkingen zijn er toch top-kunstenaars gecontracteerd, die allemaal internationaal hun sporen hebben verdiend.

Het centrale thema waar de kunstenaars hun sculptuur op zullen baseren is ‘Ode aan het Landschap’, een landelijk themajaar dat ook door de Provincie Noord-Holland actief wordt uitgedragen. De kunstenaars interpreteren dit thema ‘Door het Oog van de Meester’ waardoor een diversiteit aan kunstwerken ontstaat, gebaseerd op Mondriaan, Van Gogh, de dichter Marsman en andere vrije interpretaties.

Vanaf 3 mei tot en met 9 mei kan het publiek de kunstenaars aan het werk zien tussen 09.00 uur en 17.00 uur op verschillende plekken in Zandvoort aan Zee. Cultuurliefhebbers kunnen tegelijkertijd een buitenexpositie van Nederlandse landschapsschilders bewonderen. Aanvullend zijn in het Zandvoorts Museum en het nieuwe HDMZ Museum uiteenlopende exposities te bezoeken rond het thema ‘Ode aan het Landschap’.

Er wordt aan bezoekers gevraagd om zich zowel binnen als buiten te houden aan de gangbare regels rondom Corona, zoals 1,5 meter afstand houden en mondkapjes te dragen bij de sculpturen.

Op 9 mei zal een vakjury én een jury bestaande uit schooljeugd de winnaar bekend maken, waarna de zandkunstwerken zeker tot en met 22 augustus te bewonderen blijven in Zandvoort. De prijsuitreiking door de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk vindt op 9 mei plaats in de Protestantse kerk aan het Kerkplein.

Deel dit: